EPM |
14,5 % |
Obsah alkoholu |
5,8 % obj. |
Hořkost |
30 IBU |
Tradiční märzen (česky březňák neboli březnové pivo) bývávalo po staletí poslední pivo vařené na jaře. Mezi svátky sv. Jiří (23. Duben) a Sv. Michala (29.září) nebylo totiž dovoleno dále vařit pivo. Z důvodu nebezpečí požárů i z důvodů nedostatečných technologických možností chlazení. Aby märzen přečkal v co nejlepší kondici, tak se vařil silný a s vyšším obsahem alkoholu.
Stylově se historicky vyvinul jako silnější varianta vídeňského ležáku a byl spíše tmavší, vyráběné světlejší varianty märzenu se posléze zařadily do pozdějšího stylu tzv. festbieru. Při vaření použity pouze tradiční suroviny, tj. plzeňský slad, vídeňský, mnichovský a trochu světlého sladu karamelového. Chmeleno pouze Žateckým poloraným červeňákem.
Pivo má krásnou plnou, sytou zlato-oranžovou barvu a bohatou pěnu. Ve vůni je chlebnatost použitých sladů s jemnými tóny chlebové kůrky. V chuti dominuje hloubka a plnost sladu, chmel je dávkován tak, aby byl chuť jen podtrhoval. Doznívání je ale vzhledem k prokvašenosti piva suché. Celkový profil čistý, elegantní, harmonický, vybízející k dalšímu napití.
KATEGORIE DLE BJCP: 61. Märzen
KATEGORIE DLE VYHLÁŠKY č. 248/2018 Sb.: pivo silné, světlé
SLADY: plzeňský, vídeňský, mnichovský
CHMELY: Žatecký poloraný červeňák
EPM: 14,5 %
ALKOHOL: cca 5,8 % obj.
BARVA: cca 12 EBC
HOŘKOST: cca 30 IBU
Složení: voda, JEČNÉ SLADY, chmelové produkty
Pivo je nefiltrované a nepasterizované.
Výrobce:
Klášterní pivovar Porta Coeli, a.s.
Pivovarská 1002
Předklášteří 66602
Skladujte při teplotě od 0°C do 8°C.
Chraňte před přímým slunečním světlem a mrazem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.